14 Mayıs 2013 Salı

Değişimin Eşiğinde Kâğıthane


İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin imar kararını onaması ertesi arazilerini boşaltmaya başlayan Cendere Caddesi’ndeki depoların nakilleri sürürken Kâğıthane Belediyesi dere çevresi güzelleştirme çalışmalarına başladı. Belediyenin yanı sıra inşaat firmaları da rafta duran projelerini hayata geçirme telaşında.

Kâğıthane Belediyesi yaptığı yazılı açıklamada, dere çevresinin daha yaşanabilir alanlar olarak tasarlandığını, bu nedenle derenin her iki tarafının dinlenme ve spor alanları olarak dönüşüme tabi tutulduğunu, takriben en geç 6 ay içerisinde çalışmaların sona ereceğini belirtiyor.

Artık bölgede tek tük kalan az sayıda depodan Cevahirler Depo’nun sorumlusu Eyüp Cevahir, Çevremizdeki depoların hemen hepsi gittiler. Biz de yavaş yavaş boşaltıyoruz artık diyor. Belediye’nin güzelleştirme projesinin kâğıt üzerinde güzel göründüğünü de sözlerine ekleyen Cevahir,  Fakat burada boy boy alışveriş merkezleri yükseliyor. Hemen şu ilerde bir AVM inşa halinde mesela. Bauhous yapıldıktan sonra zaten bizim işler sarpa sardı. Biz onlarla aynı işi yapıyorduk. Umarım bizden boşalan yerler kâğıt üzerindeki gibi park ve bahçe olur.

Başak Konutları Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Ethem Aksu ise AVM ve inşaat firmalarının yoğun ilgisini konuma bağlıyor. Bundan dolayı Kâğıthane’nin son yıllarda çok değerlendiğini dile getiren Aksu sözlerini şöyle sürdürüyor,  Kâğıthane özellikle Maslak ve Levent’e yakınlığı ile dikkatleri üzerine çekmiş vaziyette. Değerlenen araziler ve artan emlak fiyatları bunun önemli bir göstergesi. Büyük inşaat firmaları gözlerini buraya çevirdiler. NEF’ler bile burayı tercih ediyor. Arsa fiyatları epey arttı. Bizim burada bile beş yıl içerisinde daire fiyatlarında epey bir artış söz konusu.

Dere çevresinin ıslahınınsa inşaat firmalarının arzuları yönünde geliştiğini iddia eden Aksu meseleye, Buraya gelen inşaat şirketleri biraz daha alım gücü yüksek bir zümreye hitap ediyor. Buradan ev alan adam yaşayabileceği düzgün bir çevre ister, park ister, bahçe ister. Depoların çürümüş ve yanmış arabalarını görmek istemez. Belediye bunun bilincinde bu ilgiyi artırmak için yapıyor tüm bunları, ifadeleri ile açıklık getirmeye çalışıyor.

Birçok inşaat firması gözlerini Kâğıthane’ye çevirdi. Yılmaz Ulusoy İnşaat’ın baş mimarı ve inşa halinde olan YUVA Evleri’nin proje sorumlusu Tuluğ Hekimoğlu, Kâğıthane’de birçok boş ve ucuz arazinin bulunduğunu ve bunların değerlendirilmesi gerekliliğini dile getirerek, Kâğıthane’ye birçok ofis yapılıyor. Burada çalışan beyaz yakalıların ikamet edebilecekleri işyerlerine yakın evlere ihtiyaçları olacak.  Biz bunu gördük ve dereye çok yakın bir konumda bir site projesine başladık. Doğal olarak bu projeler üst gelir gruplarına hitap edecek, sözleriyle Aksu’yu onaylıyor.

Kâğıthane’deki bu değişim en çok dar gelir grubunu rahatsız ediyor. Uzun zamandır Kâğıthane’de ikame eden Bakkal Ramazan Sarıkaya Kâğıthane’nin değişimini, Binalar yapılıyor. Eskiden buraya adam gibi otobüs yoktu. Şimdi her şey var. Yeni insanlar için lüks konutlar yapılıyor. Umarım biz de burada kalabiliriz sözleriyle özetliyor.

Özellikle böyle bir dönemde dere çevresi güzelleştirme projesi çok anlamlı görünüyor.  İnşa halinde siteler, AVM’ler, işyerleri ile Kâğıthane hızlı bir dönüşümün içerisinde. Kâğıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç’ın “varoş Kâğıthane’yi elit bir ilçe haline dönüştürme” isteği derenin hemen yanı başında tüm haşmetiyle yükseliyor.

Abidin Önder Öndeş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder