19 Kasım 2012 Pazartesi

Gazze'ye Saldırmak Sadece Gazze'ye Saldırmak Değildir.


Obama’nın seçildiği ve yeni bir seçim öncesi bu Gazze saldırısı da nereden çıktı diye sormak için ya kör olmak lazım ya da ileri düzeyde aptal. Bunun sebebini görmek için öyle yıllarca uluslararası ilişkiler okumaya falan da gerek yok. Eğer sizde az çok siyaset ile ilgili ve bu dünyada” yaşayan” biriyseniz herkes gibi bu ayrımın fakına varacaksınız.

İsral’in bu saldırıyı gerçekleştirmek için iki önemli nedeni var:

1-Obama seçildikten sonra kaybeden İsrail, Obama’nın tavrını ve seçim sonrası İsrail’e karşı olan tutumunu anlamak için bir siyasi deney yapıyor. Romney’i kanının son damlasına kadar destekleyen Netanyahu, Obama’nın ABD içerisinde kimin güçlü olduğunu anlaması için kendisine göre güzel bir jest yaptı. Obama seçim ertesi gerek şartlar, gerekse gelecek 4 yılda İsrail ile olan ilişkilerini zedelememek için işi “İsrail’in savunma hakkına” dayandırarak reyini İsrail’den yana kullanmak zorunda kaldı. Obama’ya bir tür tarafını seç, rengini belli et çağrısı da diyebiliriz bu girişimin ardındaki temel ulular arası hesap için.

2-Netanyahu gelecek Şubat seçimleri için zaten sağ oyların ağırlıkta olduğu İsrail halkını kendi partisi olan Likud’a iyice perçinlemenin peşinde. Bu nedenle operasyonun genel adı Tevrat’ta geçen Bulut Sütunu.

Çatışmalarsa durulacak gibi gözükmüyor. Binlerce Filistinli evlerini terk ediyor, bombalamalar her yeri yerle bir ediyor. Orantısız bir güç ile karşı karşıyayız. Hamas’ın İran’dan aldığı karadan karaya füzeler İsrail’in ABD ile birlikte tasarladığı bir füze savunma sistemi olan Demir Kubbe ile saniyeler içinde havada yok ediliyor. Bunun karşılığında ise misliyle gelişmiş çapta füzelerle Gazze’nin önemli binaları bir bir yok ediliyor. Yıllardır alışık olduğumuz bu trajedi yeniden tüm dünyanın gözleri önünde sahneye konuyor, bizler koltuklarımızda yaşananları bir film karesiymiş gibi yine izliyoruz.

İran, Mısır ve Türkiye haricinde tepki gösteren başka bir devletin olmaması da durumu daha ilgi çekici hale getiriyor. Erdoğan’ın Mısır’da Arap liderlerine söyledikleri ise bu nedenle çok daha fazla önem kazanıyor. Nitekim Suudi Arabistan, Kuveyt, BAE gibi ABD’nin bölgedeki şubesi olan Arap Devletleri ise yine her zaman olduğu gibi üç maymunu oynamayı sürdürüyorlar. 

Birleşmiş Milletler ’den bahsetmeye gerek yok sanırım. Ne yediği belirsiz bir kurum olan BM yine en iyi yaptığı şeyi yapıyor; bekliyor. Bekleyen Milletlerden medet umulamayacağına göre tüm bunların anlamı bir önceki saldırıda neler yaşandıysa yine aynısıyla belki de daha beteriyle karşı karşıya kalabiliriz demektir.


1 yorum:

  1. ben yazının ABD kısmına katılmıyorum. Tamam belki Romney biraz daha İsrael yanlısı gibi gözüküyordu ama Amerika hiçbir zaman İsrael'in yanında çekilme gibi bir tutum sergileyemez çünkü Orta Doğu'da kontrolü sağlaması için en önemli ve asla kendisini yüz üstü bırakma ihtimali olmayan üssü onlar olacak.

    YanıtlaSil