16 Kasım 2012 Cuma

Pera ve Yeni Müzecilik

Beyoğlu Pera Müzesi yeni sanal müze uygulaması ile sanatseverlerin karşısında. Dijital müze uygulamalarında son nokta olarak görülen 3 Boyutlu müze binası turlarında Türkiye’de öncü olan kurumun, dünyada emsali yok.

Birkaç sene önce Çarlık Rusya Ressamları Sergisinde Pera
Pera Müzesi,  3 boyutlu uygulamalarına,  Uluslararası Müzeler Günü'nün 2012 teması "Değişen Dünyamızda Müzeler: Yeni Teknolojiler, Yeni Fikirler" kapsamında yeni teknolojilere odaklanarak, gerçek zamanlı ve 3 Boyutlu farklı bir müze deneyimi ile başladı. Müzenin Film, Video ve İletişim 
Programları Yöneticisi
Fatma Çolakoğlu,  Google’ın geliştirilmiş sanat projesi Google Art Protect’te bu tema ile geçtiğimiz nisan ayından beri yer aldıklarını belirterek daha yeni ve gelişmiş 3 boyutlu projeleri hakkında, “Yine bir fark yaratarak, ‘yaşam simülasyonu’ olarak adlandıran digitalprojex şirketinin, internet dünyasında -özellikle sosyal platformlarda- yeni bir dönemi başlatmak için devreye soktuğu www.duniaa.com internet sitesi ile gerçekleştirdiğimiz projeyle, şimdiye kadar internetteki mecralarda sunulan hizmetlerin ötesine geçerek, gerçeğe çok yakın bir deneyim yaşatmayı hedefliyoruz” diyen Çolakoğlu, ziyaretçilerin bu platformdan nasıl faydalanabileceği sorusunu ise, “Bu yeni platformda ziyaretçiler, metin okumanın, 360 derece tur (virtual tour) yapmanın ya da video seyretmenin ötesinde, ölçeklere uygun olarak "3 Boyutlu" hazırlanmış müze binasının bütün katlarında oradaymışçasına gezebiliyor, merak ettikleri sergileri, çeşitli eserleri ayrıntılı inceleyebiliyor, bilgilendirici metinleri ve konuları çok yakından hem görsel hem de işitsel inceleme ve deneyimle fırsatı bulabiliyorlar” diyerek yanıtlıyor.

Ayrıca gerçekleştirilen sanal projenin dünyada tam anlamıyla bir benzeri olmadığını ve bu alanda uluslar arası bir öncü olduklarını,  “Bu projenin aslında yurt dışında birebir örneği bulunmuyor; şu anda beta aşamasında olan internet sitesi aslında eş zamanlı gezi imkanı ile çok farklı bir özellik sunuyor. Beta aşaması ardından sitede ziyaretçiler avatarları ile New York, Londra, Paris veya Berlin'deki arkadaşları ile sergileri aynı zamanda birlikte gezme fırsatı bulacaklar” sözleriyle dile getiriyor.

Projenin Türkiye’de müzeciliğe ve sanata çok büyük katkıları olacağını da vurgulayan iletişim programları yöneticisi sözlerini “Özellikle farklı yaş grupları için, İstanbul dışında, uzak yerlerde okuyan, yaşayan çocuklar ve öğrenciler için faydalı ve öğretici bir araç olabileceği gibi daha büyükler için, evden çıkamayan bir grup insan için de yeni sergileri, koleksiyon seçkilerini gezme fırsatı sunmuş oluyoruz” diyerek sürdürüyor. “Yalnız müze gezme keyfinin başka olduğunu” ve bunu dijital deneyim ile kıyaslamanın doğru olmayacağına da sözlerine ekleyerek, kendilerine bu projede ilham veren amaçlarını,  Burada altını çizmek istediğimiz ulusal ve uluslararası bir çerçevede çok farklı kitlelere çok hızlı bir şekilde ulaşabilmenin ve sunduğumuz kültür-sanat hizmetinin yaygınlaştırılarak tanıtılması” şeklinde özetliyor.

Birkaç hafta önce benzer bir proje Pera Müzesi ile ortak faaliyet gösteren İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün sergi katını içinde uygulamaya konuldu. Böylelikle Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın bünyesinde sanat, kültür, eğitim ve sağlık alanlarında araştırmalarını sürdüren enstitü Pera Müzesi'yle başlattığı geniş kapsamlı bir kültür-sanat projesinin ikinci önemli adımı olan sanal müze projesini hayata geçirmiş oldu.

http://duniaa.com/peramuzesi adresinden ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder