2 Kasım 2012 Cuma

Kağıthane Deresi Depo Savaşları



İstanbul - Kâğıthane Cendere Caddesi ile Anadolu Caddesi arasında bulanan ve Kâğıthane Deresi ile paralel olarak konumlanmış depoların kaldırılması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin imar planını onaması bekleniyor. Fakat plan dahilinde kalan depolar Kağıthane Belediyesi tarafından zorunlu olarak “tehcir” ettirilmek istendiklerini dile getiriyorlar.

Kâğıthane Belediyesi yerel seçimlere bir yıl kala birçok projenin altından kalkmış olmasına rağmen zor bir sınav ile karşı karşıya. Kâğıthane Deresi’nin ıslahı ve çevre düzenlemesi ile gündeme gelen belediye son iki dönemdir vaat etmiş olmasına rağmen derenin kenarındaki depoları kaldırabilmiş değil. Kâğıthane Belediyesi sorumuz üzerine yaptığı yazılı açıklamada, “Cendere bölgesine ait 1/1000 ölçekli uygulama imar planları İ.B.B başkanlığına onamak üzere gönderilmiş olup, onama önlemleri devam etmektedir. Onanan planlar yürürlüğe girdiğinde dere kenarlarındaki yeşil alana alınmış yerlerin plan gereği terkleri yapılacaktır ve derenin her iki tarafı kesintisiz halkın hizmetine sunulacaktır” dedi. Bahsi geçen imar planının hangi şirketlerin depolarını kapsayıp kapsamadığı sorularını ise sorumlu olduğu üzere İ.B.B Şehir Planlama Müdürlüğü, “Planda donatı alanlarında kalan tüm depolar için uygulama yapılacaktır” diyerek yanıtladı.

Kâğıthane Belediyesi deresinin ıslahı ve dere çevresinin düzenlemesi çalışmalarının yanı sıra geçmişte özellikle yoğun fabrika yerleşkelerinin olduğu bölgeyi daha yaşanabilir kılmak için çalışmalarını sürdürüyor. Fakat bazı muhtelif şirketlerin görüntü ve çevre kirliliği yaratan depolarının taşınmasında hiçbir ilerleme kaydedilmiş değil.  Çevre sakinleriyse bu durumdan son derece rahatsız. Hanife Taşdelen Başak Konutlarında 10 senedir ikametgah eden bir öğretmen ve kendisi belediyenin söz vermesine rağmen bir ilerleme kaydetmemesinden şikayetçi, Taşdelen, “Defalarca mail attım belediyeye ama her seferinde kaldırılacak deniyor, yıllardır bu durum böyle” diyor ve “Geçen aylarda da Kağıthane Belediyesi’nin web sitesinde bu soruyu bir kez daha yeniledim fakat yanıt yine aynı; kaldırılacak diyorlar, başka bir şey demiyorlar” diyerek sitemini dile getiriyor.
Bahsi geçen depoların tahliyelerinin ne zaman başlayacağı hala muğlak. Kağıthane Belediyesi ile birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de net bir tarih verememiş olması ise zihinleri daha da bulandırıyor.  Depolar ise taşınmaya hiç sıcak bakmıyor. Eyüp Cehavir, Cevahirler şirketinin bölgedeki deposundan sorumlu isim ve kendisi projenin çevre için güzel bir adım olduğunu dile getirirken, kendilerine alternatif bir yerleşke sunulmamasından şikayetçi. Cevahir, “Proje güzel bir proje fakat buradaki depolara alternatif bir mevki sunmayarak bizi çok mağdur ettiler.” Bu durumun fiili olarak ne zamandan beri sürdüğü sorusuna ise “Fiili olarak 2-3 senedir sürüyor. Belediye geldi, kapımızı mühürledi. Ne yapacaksın, biz yine de girdik tabi. Burada ve diğer depolarda yüzlerce insan ekmek yiyor. Ama kimse bunu düşünmüyor, en sonunda davacı olduk ve mahkememiz hala sürüyor.” Belediyenin bize net bir tarih verememesine de açılan davalara bağlayan Cevahir “Fakat buradan çıkartılacağız, o Allah’ın emri, şimdi başka bir mevki arıyoruz” diyerek üzüntüsünü ifade ediyor. Diğer depolarında şikayetleri  bundan farksız. Kiracı olanlar hariç hiç kimse geleceğini kestiremiyor. Mahkemeler ne zaman noktalanır bilinmez ama depolar er ya da geç zorunlu olarak tehcir ettirileceklerinin altını çiziyorlar. Metal pazarlayıcısı bir şirketin depo yetkilisi ise dikkatleri Türkiye’de adından sıkça söz ettiren bir noktaya çekerek “Buradan bir rant kokusu geliyor umarım haklı çıkmam, umarım sadece çevrenin güzel görünmesi için bizi bu kadar sıkıştırıyorlardır. Yabancı firmalar çevreyi bir bir istila ederken” diyerek konuşmasını isminin yazılmamasını isteyerek noktalıyor.

Şimdi Kağıthane Belediyesi’nin ne yapacağı merak konusu. Bir tarafta kötü görünüme ve çevre kirliliğine karşı sesini yükseltenler diğer tarafta taşınma alternatifleri sunulmadan kapı dışarı edilmek istenen depolar ve en köşede Kağıthane Belediyesi duruyor. Zira en yakın kestirimle mahkemelerin sonucunu bekleyeceğiz gibi görünüyor.

Abidin Önder Öndeş


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder