6 Mayıs 2011 Cuma

Yorum Tadı

Yorum Farkını izleyenler bilir, genelde ortaya birkaç gündem maddesi atılır, nadiren hepsi tartışılır. Fakat tartışılan gündem, her iki tarafında zaman zaman, bitmek tükenmek bilmeyen tatlı münakaşaları arasında farklı bir boyut kazanır. Emre Kongar’da Mehmet Barlas’ta kendi dallarında duayen isimler. Sığ tartışmaların olduğu, görece birikimsiz insanların yaptıkları sohbetlerin de ayağının yere basmayacağı da gayet aşikâr. Yorum Farkı bu noktada onlardan çok ayrı bir kavis çiziyor.

Toplum meselelerini değerlendiren insanların, hemen her konuda bilgisi, birikimi olması gerekir. İşte gazeteciliğin zor bir yanı daha. Ara Güler’in genç fotoğraf sanatçılarına kendime de örnek almaya çalıştığım bir nasihati vardı. Şöyle bir şeydi galiba:”Bir fotomuhabir diyordu, bu işi iyi yapmak istiyorsa her konuda birikimli olmalıdır, özellikle sanat dallarında. Resim bilmelidir, edebiyat bilmelidir, heykel bilmelidir, tarih bilmelidir… İşte Yorum Farkındaki her iki isimde bu noktayı yıllar öncesinden yakalamışlar ve gerçekleştirmişler. Onları tebrik etmek haddime bile değil, sadece derin bir saygı beslediğimi belirtmek istiyorum. Bilgiye, birikime sonsuz bir itimadım var ve bilginin en büyük emek olduğuna inanıyorum.

05.05.2011’ta yayınlanan programda ise işte bu noktayı yakalamanın verdiği farkı ortaya koydular. Herkes güncellik üzerine bir şeyler sallayabilir, bu çok kolaydır. Mesele bunu bir düzlemde, yani her anlamda bir ilişki düzleminde görebilmektir. Bugün tartışılan konu aslında gündemdi, fakat bir bakıma da değildi. Gündemin her an geçmişten beslendiği gerçeğini  iki isimde bugün çok güzel ispatladı. Özellikle Mehmet Barlas’ın  dile getirdiği geniş çapta tarih yaklaşımı çok dikkat çekiciydi. Aynı şekilde Emre Kongar’ın da yaptığı değerlendirmeler bence son iki-üç ayın en doyurucu 20 dakikasının oluşmasının zemini hazırladı. Eğer izlemek isterseniz, aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder