7 Aralık 2012 Cuma

Hasbahçe Söyleşileri


Kağıthane Belediyesi tarafından organize edilen ve Kağıthane Kültür Merkezi kompleksi dahilindeki Şehir Müzesi’nde gerçekleştirilecek Hasbahçe Söyleşilerinin dün ilk konuğu Prof. Dr. İlber Ortaylı idi. Ortaylı, Balkan Savaşlarının 100.yılı ve Balkanlardan Yapılan Göçler üzerine kısa bir söyleşi yaptı.

Hasbahçe Söyleşileri şimdi Şehir Müzesi olarak kullanılan eski Sıbyan Mektebi binasında 6 Aralık-10 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilecek. İzleyen haftalar boyunca her perşembe konusunda uzman bilim insanlarını konuk edecek söyleşiler Kâğıthane’de kültür ve eğitim etkinlikleri için önemli adım olarak görülüyor. Kâğıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç etkinliğin 2. Senesi olduğunu belirterek, Bu etkinliği geçen senede yapmıştık. Çok beğenildi ve bize yeniden yapılması yönünde talep geldi. Her hafta Türkiye’yi alakadar eden tarih ve psikoloji konularında uzman hocalarımızı ağırlayacağız. Gördüğünüz üzere soru-cevap şeklinde ilerliyoruz. Bu hafta Balkan savaşları konusunda sorulara yetişemedi sevgili İlber Hoca diyerek duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ayrıca bu söyleşilerin halkının yalnızca küçük bir parçası olduğunu da sözlerine ekleyen Kılıç, Kağıthane’de birçok restorasyon çalışması sürüyor. Kağıthane Kültür Merkezi yine bu anlamda atılan bir adımdı. Niyetimiz Kağıthane’yi kültür etkinlikleri ile anılan bir ilçe yapmak, bu nedenle bu tür etkinliklerle Kağıthane’de entelektüel birikim ve alışkanlık yaratma amacındayız dedi.

Bu haftaki konuşmacı İlber Ortaylı ise programı çok beğendiğini ifade etti. Tarih bilimi duayeni, Bunlar çok güzel şeyler tabi. İlgiyi sizde görüyorsunuz, salon tıklım tıklım, insanlarımız geliyorlar, ben yarım saat için gelmiştim, iki buçuk saatte zor çıkıyorum. İyi, çok memnun kaldım dedi. Bu esnada yanına kitap imzalatmak için gelen engelli tarih öğrencisini de ihtimam gösteren Ortaylı, bunu görerek kitap imzalatmak için sıraya giren okuyucularına doğru dönerek, Ben buraya konuşmak için geldiğimi anımsıyorum, ortalığı imza gününe çevirdiniz diyerek takıldı.

Beklenenden fazla rağbet gören programa Kağıthane Kültür Merkezinde ayrılan salonun yeterli gelmemesi ise tepki yarattı. Bunun üzerine kürsüye çıkan Fazlı Kılıç bir sonraki oturumu daha büyük bir salonda yapacaklarının sözünü verdi.

13 Aralık Perşembe günü düzenlenecek gelecek programda Prof. Dr. Feridun Emecen Yavuz Sultan Selim’in tahta çıkışının 500. Yıldönümünü anlatacak. 3. hafta Psikolog Ali Karakuş En Büyük Eserin Sensin- Başarının Psikolojisi üzerine, 4. Hafta ise Talha Uğurluel Mukaddes Emanetler’i dünden bugüne irdeleyecek. Yılın ilk perşembesinde Psikolog Mustafa Topkara başarılı ilişki kurmayı ve geliştirmeyi anlatacak. Son haftaysa Prof. Dr Kemal Sayar Anti-depresyon Çağı ve Merhamet konulu söyleşide okurlarıyla buluşacak.

Abidin Önder Öndeş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder