18 Aralık 2012 Salı

Katil Adam Lanza Değil


Google’a “buy gun” yazdığınızda yüzlerce çeşit silaha sahip olabileceğiniz ABD merkezli internet sitelerine ulaşabiliyorsunuz. Mesela  Magnum Research Desert Eagle 50 Black DE50W model bir pistolü 1,529 Amerikan Dolarına sipariş verebiliyorsunuz ki bu silah çok büyük hasar verebilecek boyutlarda mermileri uzun mesafelere ulaştırabilecek yüksek  “range” e sahip. Bilgisayar oyunlarına az çok haşır neşir olanlar Desert Eagle’ın öldürücü kimliğini çok iyi bilirler.

Ben tek tıkla 10 tane “buy gun” sitesi buldum. Muhtelif boyutta ve sınıfta silahları sanki bir kitap satın alıyormuş gibi kredi kartınızla edinebiliyorsunuz.

Dünyada nüfusa oranla bireysel silahlanmada ABD ilk sırada, ardından gelen Yemen bile ancak bu oranının yarısına ulaşabiliyor. ABD kurulduğu günden bu yana bireysel silahlanmayı desteklemiş bir ülke, ateşli silahlar bu ülke için Japon katanası gibi bir silah kültürü yaratmış vaziyette. Kulüplerin, turnuvaların haddi hesabı yok. Bunun nedeni ise yine her şeyde olduğu gibi ABD  tarihinde saklı. Tarihin ilk modern savaşı Amerikan İç Savaşı’nda kullanılan silahlar o dönemde kıta Avrupa’sında dahi bulunmayacak düzeyde gelişmişlerdi. Bugün birçok sitede ayrıntılı iç savaş silahları belgesellerine ve dokümanlarına ulaşabilirsiniz. Bu nedenle dünyada Rusya ile birlikte en çok silah satımı yapan ülke ABD. Aynı  zaman  iç pazarda özellikle son 10 yılda ivme kazanan yüksek satış grafiklerine sahipler.

Silah şirketleri maddi kazanç kapılarını kaybetmemek için ABD kurucu yasasına atıfta bulunuyorlar. Kişiler savunma amaçlı silah edinebilirlermiş, bu bireysel özgürlükler alanına girermiş gibi birçok safsatayla Amerikan kamuoyuna yanıltma peşindeler. ABD başkanları da yoğun ve etkili lobi faaliyetlerini enselerinde hissettikleri için konuyu sumen altı etme peşindeydiler. Ancak Obama geçtiğimiz günlerde bireysel silahlanmaya karşı bir tavır aldı ve yapılması gerekenlerden bahsetti. Gelecek günlerde eğer başarabilirse(!) ve silahçıların sesini politik hamlelerle bertaraf edebilirse ABD yasal bir düzenleme ile bu konuda bir u dönüşü yapabilir. Fakat bunun için çok çaba harcanmalı.


Bu açıklamada sadece bireysel silahlanmaya dikkat çekilmiş olması ve dünyadaki silah alışverişi hakkında bir şey söylenmemiş olması beklendiği gibi gayet normal. İnanılmaz bir kazanç kapısı bu ABD için, özellikle bu konuda basının ve bilgisayar oyunlarının da desteğini arkalarına almış vaziyetteler. Elinizdeki TV kumandası ile Discovery Channel’da bazı dizi-belgesellerde aleni olarak Amerikan menşeili silahların gizlice tanıtımının yapıldığına tanık olabilirsiniz ya da bilgisayar oyunlarında oyun için parayı bastıran silah şirketinin ürettiği modellerin nasıl ön plana çıkartıldığını da şahit olabilirsiniz. Mükemmel bir düzenin mükemmel yetiştirilmiş Amerikalılar vasıtasıyla mükemmel bir reklamıyla karşı karşıyayız.
ABD kendi içinde bu anlamda bir dönüşüme kapı aralamak istiyorsa önce bu ekonomik pazar ile mücadeleye girmeli.  Zira bu pek mümkün gibi gözükmüyor çünkü ABD’ye yön veren politikalar yine satılan mermilerden ve M16’lardan elde ediliyor.

Şöyle bir an durup düşündüğünüzde ABD’deki son katliamın faili kendinin de canına kıyan o genç değil, o silahı onun annesine satmasına imkân tanıyan bu sistem ve bu sistemden beslenen silah şirketleridir.

Şeç, beğen, al

ve vesaire…




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder