Aslında bu yazıyı neden daha önce klavyeye almadığımı merak
ediyorum. Çevremdeki birçok kişiye ısrarla tembih etmeme rağmen üstelik.
Bugünlerde yine konusu geçti arkadaş sohbetlerinde McDonald’s’ın içler açısı
temizlik ve gıda kalitesi.
Sizi Eğlendiriyor Mu? |
Geçtiğimiz yaz ABD’de New Jersey’de iki ay kadar çok
müşterisi olan MC’da çalıştım. Çok yoğundu ve bu yüzden göstermelik temizlik
anlayışına sahip bir yerdi. Aylarca kullanılmış sıvı yağ ile pişen patatesler,
tavuklar ve balıklar. Hepsi aynı yağda ve bu yağ görüntüsüne dayanamayacağınız
kadar içler açısı, kokusuna ise hiç girmiyorum. Yerlerde patates kızartmaları,
bunun üzerine basarak çalışanlar, eldivensiz hamburger yapan yöneticiler, tek
kelimeye bir pislik yuvası.
Ayrıca ızgara yapılan özel bir tezgâhtan da bahsetmeli.
Üzeri yıllarca yapışmış yağlarla katmanlaşmış kapkara olmuş bir alet bu.
Dondurucudan çıkan ne yediği belirsiz pembe ve beyaz arasında bir tonda ve sadece 80 saniye içinde üzerine yapılan şok
bir baskıyla pişen bir etten bahsediyoruz. Kağıt gibi ve içinde etten çok neyin
olduğu belirsiz “biftekler” dondurucudan çıkartılarak bu tezgaha yatırılıyor ve
etleri yüzey ile üzerine binen pres yardımıyla ani bir ısıya maruz bırakılıyor.
Üzerine tadı biraz yerine gelsin diye baharatlı bir karışım serpiliyor. İşte fast
foodun “fast”liğinin sırrı karşınızda.
Hijyen o hengamede hak getire, regular meatlerin (sıradan
hamburger eti) konulduğu ince ve uzun tepsileri ya da ketçap ve mayonez
kaplarının ise nasıl yıkandığını sanırım anlatmaya gerek bile yok. Ben yıkadım
ve elimden geleni yapmış olmama rağmen tellerin arasında katılaşmış yağı
çıkarmaya bir türlü muvaffak olamadım. Başkasının benim kadar uğraşacağını da
hiç düşünmüyorum. Eklemeyi unutmadan bu alet edevat çok fakir bu yerlerde uzun
zamanlar boyunca kullanılıyor. En az masrafla, en çok kar, Amerikan kapitalist
yaklaşımının bir özeti gibi.
Türkiye’deki hal hakkındaysa kesin bir şey söyleyemem. Fakat
bu öngörü ile kestirebiliyorum yoğun ve
kalabalık McDonald’slardaki hali.
Bense döndüğümden beri bunların önünden bile geçmez oldum,
aileme, arkadaşlarıma, çevremi de uyarıyorum. Siz bilirsiniz ama uğramamakta
fayda var.(Burger King’de bundan farklı olmayacaktır. Canınız hamburger çekerse
daha butik ve sizi masada biraz bekleten yerleri tercih edin. Kısa sürede
önünüze sunulan şeyin kalitesi o oranda düşük olacaktır çünkü.)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder